Preskoči na sadržaj

Obavijesti

Ispitivanje stavova liječnika obiteljske medicine o liječenju KVB

Ispitivanje stavova liječnika obiteljske medicine o liječenju KVB

od Primalja Admin Broj odgovora: 0


Kardiovaskularne bolesti (KVB) su i dalje vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj s udjelom od 47,4% svih umrlih. Diljem svijeta ova skupina bolesti odgovorna je za 17,3 milijuna smrtnih ishoda, a u zemljama Europske unije za više od 4 milijuna smrtnih ishoda godišnje s prosječnim udjelom od 45%.

Prema WHO-u očekivana prevalencija hipertenzije u općoj populaciji je između 30 i 45%. Imajući na umu te informacije ne iznenađuje da su liječnici kao najvažniji čimbenik KVB-a izabrali hipertenziju. Svih ispitani liječnici su bili suglasni da je porodična hiperkolesterolemija najčešća genetski nasljedna metabolička bolest.

Veličina ordinacije, tj. broj pacijenata liječnika koji su sudjelovali u upitniku, najčešće se kretao između 1000 i 2000 pacijenata. Oko 50% liječnika u svojim ordinacijama ima između 100 i 500 kardiovaskularnih bolesnika. Oko 40% kardiovaskularnih bolesnika među svojim dijagnozama ima dijagnozu dislipidemije, dok, u prosjeku, njih manje od 50 ima dijagnozu akutnog koronarnog sindroma.

Pomalo je zabrinjavajuć podatak da je skoro jednak broj onih koji smatraju da vrijednosti LDL kolesterola, u sekundarnoj prevenciji infarkta miokarda, trebaju biti manje ili jednake 1,8mmol/L i onih koji smatraju da vrijednosti trebaju biti manje ili jednake 2,5mmol/L.

Bez obzira na veličinu ordinacije ili na broj dislipidemičara u ordinaciji, više od 60% liječnika je ustvrdilo da je tek oko 10% dislipidemičara na maksimalnim dozama statina, i to najčešće zbog njihove samostalne procjene ili zbog toga što pacijenti odbijaju koristiti statine u maksimalnim dozama. Stoga ni ne čudi činjenica da je preko 70% liječnika nije u potpunosti zadovoljno ishodom liječenja kardiovaskularnih bolesnika.

Iako je dobar klinički pregled nedvojbeno najvažniji način sagledavanja pacijentova stanja, čini se da liječnici obiteljske medicine nisu dovoljno upoznati s biljegom NT-proBNP kao pokazateljem srčanog zatajenja.

Tri teme koje su liječnici odabrali kao najbitnije, kada se na umu ima edukacija i unaprjeđivanje rada liječnika obiteljske medicine su bile pravilna terapija arterijske hipertenzije, edukacija vezana uz smjernice za postizanje ciljnih vrijednosti te kako brzo i točno dijagnosticirati porodičnu hiperkolesterolemiju, a kao najzanimljiviji načini edukacije su odabrani prikazi slučajeva iz prakse, snimljena predavanja i pripadajući testovi znanja te članci koji se bave dijagnostikom i liječenjem.


U online anketi je sudjelovalo 48 liječnika obiteljske medicine s područja cijele Hrvatske.


U nastavku pogledajte rezultate.


OPĆENITO O KARDIOVASKULARNIM BOLESTIMA

1. Iz svog dosadašnjeg iskustva kako bi po važnosti poredali čimbenike razvoja KV bolesti. 

Broj jedan je označavao da je taj čimbenik najmanje važan, dok je broj 5 označavao da je taj čimbenik najviše važan





2. Ocijenite koliko ste zadovoljni ishodom liječenja pacijenata s KV bolestima?




3. Koja je najčešća genska metabolička bolest?





4. Ciljne vrijednosti LDL kolesterola u sekundarnoj prevenciji infarkta miokarda vrijednosti jesu?





5. Kako se s najvećom sigurnošću može isključiti zatajivanje srca u ordinaciji LOM-a?






KVB BROJEVI U ORDINACIJI LIJEČNIKA OBITELJSKE MEDICINE


6. Koliko imate pacijenata u ordinaciji?






7. Koliki je udio pacijenata s KV bolestima u vašoj ordinaciji?





8. Broj bolesnika u ordinaciji s Dg: Dislipidemija?





9. Koliki je postotak pacijenata na maksimalnim dozama statina?





10. Najčešći razlog takvog postotka koji ste naveli?






11. Broj bolesnika u ordinaciji s Dg: Akutni koronarni sindrom?






NAJVAŽNIJE TEME U KVB



12.Koje smatrate da su najvažnije u području prevencije i liječenja KVB?




13. Koje oblike e-učenja LOM smatraju najkorisnijima?